Suscripcions premium per SMS? No, Gràcies

Has seguit tots els passos sol·licitats en alguna mena de sorteig, concurs o promoció? I per a veure un contingut en línia o descarregar algun programa, joc o aplicació? Si és així, el mes segur es que l’últim d’ells anés “enviar algun SMS o introduir el teu número de telèfon” i que ara estiguis subscrit a algun servei de tarifació especial, és a dir, servei premium pel qual cal pagar. T’interessa aquest tema? Continua llegint.

Són molts els fraus que se serveixen de l’enginyeria social per a enganyar-nos i aconseguir que caiguem en el parany. A vegades, no som conscients que ens hem convertit en una víctima fins que és massa tarda. En aquest article parlarem sobre una mena d’estafa molt popular, conegut com el frau de les subscripcions a serveis premium o de tarifació especial.

Aquest frau consisteix a aconseguir que els usuaris facilitem el número de telèfon o contestem a algun missatge perquè, sense nosaltres donar el nostre consentiment explícit o ser conscients d’això, ens subscriguin a serveis de tarifació especial.

Aquest tipus de serveis i subscripcions de pagament no són il·legals, és més, els utilitzen moltes empreses per a oferir serveis, promocions, concursos, sortejos i informació d’interès per als usuaris. Per això, la majoria de les empreses que utilitzen aquests serveis s’encarreguen que quedin clars i visibles les condicions del servei de tarifació especial i de permanència, el preu i altres aspectes contractuals.

No obstant això, empreses de dubtosa reputació i ciberdelincuentes recorren a campanyes de spam, correus fraudulents o altres pràctiques per a aconseguir enganyar-nos i que ens subscriguem a aquesta mena de serveis per a obtenir beneficis econòmics a la nostra costa sense que realment siguem conscients d’això. Llavors, com funciona exactament aquesta estafa i com ens afecta els usuaris?

Imaginem la següent situació: estem tranquil·lament navegant per Internet amb el nostre dispositiu mòbil quan ens arriba un SMS d’un desconegut preguntant-nos si estem rebent bé els missatges i presentant-se com si ens conegués. Qualsevol usuari respondria ingènuament al missatge amb un “Sí, els rebo” sense donar-li major importància.

Lamentablement, en el moment en què contestem al missatge ens haurem subscrit a un servei de pagament (tarifació especial) que ens anirà cobrant una quantitat determinada mes a mes sense el nostre consentiment real per rebre SMS que pot ser que no siguin del nostre interès. El pitjor de tot és que si no revisem la nostra factura, el més probable és que no siguem conscients del cobrament per aquests SMS.

Hi han diferents varietats del mateix frau: SMS guanyador del concurs

1. Smishing i SMS fraudulents. Els missatges de text són el mètode preferit dels estafadors.
Com en l'exemple, els ciberdelincuents es fan passar per un contacte o una empresa per a aconseguir que responguem al SMS.
Els ciberdelincuents es fan passar per empreses de confiança o altres usuaris per a fer-nos caure en el parany.

Sota la premissa d'un error en l'enviament d'un missatge, o promovent cadenes de missatges, els usuaris que contestin al SMS acabaran sent subscrits a un servei de tarifació especial.
En altres ocasions, els atacants envien un SMS suplantant la identitat d'alguna companyia important, alertant-nos d'una suposada subscripció premium activa.
Si volem donar-nos de baixa abans que ens cobrin el pagament, haurem de respondre al SMS.
Lamentablement, responguem el que responguem, com per exemple “BAIXA”, el fet de respondre al SMS és realment el que activarà la subscripció.SMS.

2.Concursos, sortejos i promocions fraudulentes.
Són molts els anuncis que prometen sortejos amb premis i ofertes molt atractius o fraus descomptes on l'única cosa que necessitem per a participar és ingressar algunes dades personals

En el moment en què ens confiem i introduïm les nostres dades i seguim els passos, ens sol·licitaran per a finalitzar el nostre telèfon mòbil amb l'excusa de necessitar-lo per a confirmar la participació o enviar-nos un codi de validació del premi.

Tot i així, si ingressem les nostres dades, estem acceptant subscriure'ns al servei premium.
Aquesta informació sol aparèixer en lletra molt petita i pràcticament il·legible al peu de la pàgina perquè no ens adonem d'això.

Suscripcions premium per SMS? No, Gràcies
Desplaçat dalt de tot