El Suprem nega a un empresari esborrar comentaris crítics en Google per ser d’interès públic

El Suprem nega a un empresari esborrar comentaris crítics en Google per ser d'interès públic

El Tribunal Suprem ha donat la raó a Google i li ha permès mantenir els enllaços a l’opinió pública sobre una recerca penal que afectaven un professional, que va sol·licitar per la via de la cassació exercir el seu dret a l’oblit. La Sala contenciosa administrativa considera que el dret a la informació ha de prevaler, ja que si bé no és un personatge públic, la informació sí que continua sent rellevant per a cert públic.

En la sentència (1175/2020, de 17 de setembre), ponderant els interessos en conflicte, per a la Sala ha prevalgut el dret a la informació sobre el dret a l’oblit, un dret que, segons el propi TC, no és il·limitat.

Encara que era cert que l’afectat no és un personatge públic ni té intervenció en la vida pública, i que la seva labor professional se circumscriu a una activitat privada empresarial, concretament en el sector immobiliari, els aspectes professionals de la seva activitat sí que tenen un interès públic, l’interès dels consumidors i usuaris a conèixer i accedir a publicacions que contenen valoracions i opinions sobre professionals a través del motor de cerca de Google.

Davant d’això, l’Alt Tribunal insisteix que el que no es tracti d’una persona pública no implica que la notícia no sigui rellevant per a l’interès públic.

Experiències d'una usuària

El que es transmet en la publicació que es pretén cancel·lar són les experiències i opinions d’una usuària en dues plataformes de queixes que es refereixen fonamentalment a crítiques professionals pels serveis prestats per l’empresa de l’afectat, sense que les expressions descalificadores que contenen  alguns casos que resolen  en si mateixes desproporcionades en el context en el qual s’expressen els judicis i opinions sobre la manera d’operar de l’empresa de serveis immobiliaris dirigida per l’interessat.

A més, aquesta prevalença de l’interès públic de la informació no s’ha diluït pel pas del temps, perquè continua sent rellevant i d’interès en la formació d’una opinió pública informada. Les queixes inicials daten de l’any 2010, però posteriorment es van deixar altres comentaris també adversos d’altres usuaris en els anys 2014 i 2015, i fins i tot fins a l’any 2017 en el qual s’obre una recerca penal per conductes suposadament delictives vinculades a l’empresa immobiliària o als seus socis.

Per part seva, la sol·licitud de cancel·lació de la publicació és de l’any 2016, per la qual cosa per al Suprem no ha transcorregut un temps suficient per a entendre que s’ha dissipat l’interès subjacent en la informació, fins al punt de desaparèixer.

El TS enquadra les publicacions controvertides en la llibertat d’expressió, amb les conseqüències que deriven sobre la veracitat, perquè el que es pretén rectificar o cancel·lar a través del dret a l’oblit és la publicació en les plataformes de denúncia de frau amb els comentaris o experiència d’usuaris en relació amb els serveis oferts per l’empresa immobiliària, i s’insisteix que les manifestacions dels usuaris són opinions subjectives que s’emmarquen en la llibertat d’expressió.

La sentència recorda també que Google és el gestor del motor de cerca, i la seva funció és contribuir a fer accessible la informació i a facilitar l’accés i coneixement de l’opinió abocada pels usuaris. Com ja ha declarat el TJUE, “els enllaços contribueixen al seu bon funcionament i a l’intercanvi d’opinions i d’informació en aquesta xarxa caracteritzada per la disponibilitat de quantitats ingents d’informació”.

Finalment, matisa el Tribunal de Justícia que, si bé en certs casos prevalen els drets personalíssims sobre l’interès dels internautes, per a aconseguir l’equilibri ha d’estar-se a la concreta naturalesa de la informació de què es tracti i al caràcter “sensible” de la informació per a la vida privada de la persona afectada i de l’interès del públic a disposar d’aquesta informació, interès públic que, en el cas analitzat i per al Suprem, té un valor preponderant.

El Suprem nega a un empresari esborrar comentaris crítics en Google per ser d’interès públic

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Scroll hacia arriba